Viden om tang som superfood

En uudnyttet råvare

Tang betragtet som »grøntsager fra havet« vil imidlertid betyde en velkommen fornyelse i det vestlige kostmønster, og de kan måske modvirke væksten i kostbetingede livsstilssygdomme.

Næppe nogen anden råvare har en så bred en anvendelse i køkkenet som tang. Tang kan spises rå, kogt, bagt, ristet, pureret, tørret, granuleret eller friturestegt. Den kan spises for sig selv, eller den kan indgå i utallige kombinationer med andre kolde eller varme ingredienser.

  • Makroalger (i daglig tale: tang) lever i havvand.
  • Der findes mere end 300 forskellige arter i Danmark og 10.000 på verdensplan.
  • Tang indeholder 10-100 gange højere koncentrationer af vitaminer og mineraler end almindelig frugt og grønt.
  • Tang indeholder desuden sunde kostfibre, gode fedtstoffer (især omega 3-fedtsyrer), et højt indhold af protein, sporstoffer, antioxidanter og bioaktive stoffer.
  • Høstsæsonen starter i april-maj og slutter sidst i august – alt efter det aktuelle års temperaturer.
uudnyttet

De gode egenskaber

  • Tang er fyldt med B12-vitamin, og er derfor er en meget vigtig fødekilde for vegetarer og veganere, der ellers har svært ved at få nok B12-vitamin. B12-vitamin har biokemisk betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten. B12-vitamin er nødvendigt for nervernes vedligeholdelse og nydannelse.
  • Nogle tangarter, specielt rødalgerne, indeholder forskellige mængder af  B12 -vitamin, som er en meget vigtig fødekilde for veganere, der ellers har svært ved at få nok B12–vitamin. B12- vitamin har betydning for omsætningen af fedt og opbygning af de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten. B12 vitamin er nødvendig for nervernes vedligeholdelse og nydannelse.  En del af B12-vitaminerne i tang forefindes dog som analoger, som ikke kan optages i organismen og evt. blokerer for optagelse af de ”rigtige” B12- vitaminer. Der forskes dog i dette på forskellige forskningscentre.
  • Tang er den plante, der indeholder mest K– vitamin. K – vitamin har bl.a betydning for styrkelse af knoglestrukturen, koagulering af blodet samt modvirkning af tilkalkning af blodkarene.
  • Tang indeholder naturlige salte som substituerer NaCl.
  • Tang indeholder rigtig mange mineraler som har en positiv helsemæssig betydning.
  • Tang indeholder polysaccarider som er antibakterielle og således nedbryder bakterier
  • Tang modvirker svampeangreb
  • Tang indeholder omega 3, 6 og 9
  • Tang er en stor kilde til antioxidanter, som menes at medvirke til at bekæmpe cancer.
gode-egenskaber

Bæredygtighed og cirkulær tankegang

Vi synes, tang er fantastisk, fordi det er bæredygtigt i alle henseender: Biologisk, sundhedsmæssigt, fødevaremæssigt og økonomisk.

Når vi dyrker og høster tang, er vi med til at forbedre iltoptaget i vores have (undgå iltsvind). Bedre iltning af havene forbedrer marinediversitet, og samtidig optager tangen store mængde CO2. Globalt set er vi også nødt til at forholde os til, at fødevarer er på vej til at blive en knap ressource. Vi må tænke alternativt i forhold til udnyttelse af de ressourcer, vi har omkring os – og med ca. 7500 km kystlinje i Danmark, er det helt naturligt for os at se mod havet. Tang er potentielt den største, uudnyttede fødevareressource i verden, og der findes mere end 10.000 forskellige tangarter på verdensplan, hvoraf ca. 350 findes i de danske farvande – Vi bruger blot en håndfuld af de mest kendte.

Cirkulær høstning
Langt størstedelen af den tang vi bruger, er dyrket under kontrollerede forhold rundt omkring i Norden. Resten af tangen er nænsomt høstet i kontrollerede områder langs de danske kyster. Vi er meget opmærksomme på, hvordan vi høster, da vi lever af tangen – høster man på den rigtige måde, har det en positiv virkning på både vækst og udbredelse

Tang optager en stor del af den kvælstof og phosphor, der siver ud fra land. Tangen omdanner disse næringsstoffer til proteiner, fibre, vitaminer og sunde fedtsyrer – og skaber en sundhedsbombe og lækkerbisken for mennesker.

Det tang vi i Nordisk Tang  ikke kan bruge til vores konsumprodukter laver vi til gødning, og på den måde får vi phosphor og kvælstof tilbage til landbrugsjorden. Det bæredygtige kredsløb fuldendes ved, at det for første gang i Danmark er lykkedes at skabe en økonomisk bæredygtig tang-virksomhed, som skaber high-end gourmetprodukter til forbrugeren.

Smag

Smagen af tang bliver typisk beskrevet som “umami”, men hvad er umami-smag, og hvordan beskriver vi den bedst?

Som bosiddende i Kina i næsten 10 år er jeg ofte stødt på ”umami”, der i Østen bruges som et supplement til de fire grundsmage, vi kender: Surt, bittert, salt og sødt. Umami bliver ofte beskrevet som den ’femte’ smag, eller som ’velsmag’, fordi den forstærker og afrunder smagsnuancer i maden, giver den et ekstra touch af udefinérbar velsmag.

Og hvor kommer så denne dybe velsmag fra? – Forklaringen er, at tang indeholder glutaminsyre, som er den aminosyre der giver umamismag. Af mere kendte fødevarer indeholder f.eks. tomater, svampe, asparges, ost, kød og fisk også umamismagen.

Hvis vi hos Nordisk Tang skal sætte lidt ord på, hvordan vi beskriver effekten af umami, bliver det til ord som dybde, fylde og en kraftig eftersmag.

Kristian Ottesen, Direktør Nordisk Tang

smag

Projekter

For at sikre os, at vi altid er på forkant med hvad der sker inden for tangverdenen både i forhold til fødevarer, indholdsstoffer og positive egenskaber, arbejder vi tæt sammen med DTU, Aarhus Universitet, Københavns Universitet (Landbohøjskolen), Teknologisk Institut samt en hel række andre aktører med interesse i tang.

Her på siden vil vi løbende fortælle om de projekter, vi er med i.

projekt-tang
tangmad

Hvordan bruger du tang?

Se den super spændende inspiration nedenfor, fra alle tang-elskere :-)

Vind tangprodukter for 200 kr. hver måned

Husk at uploade dit billede på Instagram med #hashtag næste gange du har lavet en flot ret. På den måde er du automatisk med vores månedlige konkurrence om tangprodukter for 200 kr.

Dit billede vises automatisk nedenfor, hvis du bruger vores hashtag: #tangmad, #trangtiltang eller #nordisktang

Tak for alle jeres billeder!

pil2